Със съпруга ми нямаме деца. Лекарката настоява да му направи спермограма…

Нашият народ използва израза „Тази жена е бездетна”. Никой не казва „Този мъж е бездетен”. Но, както често става, истината се оказва коренно различна от приказките.

В гинекологията не говорим просто за безплодие. Говорим за безплодие в семейството, а напоследък, когато все повече хора избират да имат деца без да са сключили брак – за безплодна двойка. В рамките на една двойка – двама души, които съжителстват и делят както добрите, така и лошите неща в живота си – не бива никога да търсим заслуга за доброто и вина за лошото само в единия човек. Това важи и за безплодните двойки. При тях случаите с женско безплодие са точно толкова на брой, колкото и случаите с мъжко безплодие. Мъжът трябва добре да проумее този медицински факт и да се съобразява с него. Търсенето на причина за безплодие при жената е лишено от всякакъв смисъл, ако предварително не сме се уверили, че оплодителната способност на мъжа е запазена – независимо дали този мъж има деца от предишни бракове или не.

Установяването на точната причина за безплодие много рядко е лесна задача. Обикновено са необходими различни прегледи и манипулации, някои от които причиняват болка или сами по себе си крият рискове за здравето – свързани са с проникване на медицински инструменти в матката, в коремната кухина и др. Всички тези манипулации са предвидени за изследване на жената. Преди да започнем да ги прилагаме една по една, правим спермограма на мъжа. Спермограмата е изследване, което определено не боли и не носи риск за здравето.

Споделете този пост

Close Menu