По какъв начин може да се отложи менструацията?

Ако необходимостта от отлагане на менструацията е възникнала по медицински причини и сме запознати с тях, можем да дадем становище по такава необходимост.

Ако причините са немедицински (спортна проява, пътуване, изпити и други подобни) – не можем да дадем становище по необходимостта от отлагане на менструацията. Отлагането се предприема на отговорност на пациентката, а ако тя е непълнолетна – на отговорност на нейните родители (настойници).

За отлагане на менструацията обикновено се използват:

  1. Противозачатъчни хапчета с ниско съдържание на хормони (например Lindinette, Yasmin, Jeanette и др.). Те се започват (по едно хапче дневно) на І-ІІ ден от появата на менструация и се продължават без прекъсване дотогава, докато нуждата от отлагане на менструацията отпадне.
  2. Синтетични гестагени (Duphaston, Orgametril). Те се приемат по 1-2 хапчета дневно, при условие че до датата на поява на менструацията, която искаме да отложим, остават поне десетина дни. Ако до появата на менструацията, която искаме да отложим, остават по-малко от 10 дни, отлагането често е много трудно. По-добре да не правим опити.

Споделете този пост

Close Menu