Какво да знаете за живот без матка

Предстои операция за отстраняване на матката (хистеректомия). Едва ли има жена, която би искала да се озове в този житейски лабиринт, където осъзнатата необходимост от извършване на операцията се смесва със страха от неизвестното, неувереността, чувството за непълноценност, породено от предстоящата драстична намеса в най-съкровената част на нейното тяло.

Възникват въпрос след въпрос, все свързани с промените които ще настъпят. За да се опитаме да отговорим на част от тях, нека си изясним основната роля на матката. Тя е органът, който единствен в тялото осигурява:

  • ежемесечното кървене по време на менструация
  • заселването на оплодената яйцеклетка в маточната кухина, развитието на зародиша, износването и благополучния завършек на бременността.

Матката може да бъде засегната от различни процеси, свързани както със специфичните гинекологични заболявания, така и с изменения в други системи в женския организъм.

В някои случаи премахването й се налага като животоспасяваща мярка, но нерядко цели единствено подобряване качеството на живот на пациентката.

Основните промени, които настъпват след премахване на матката са:

  • липса на менструация (ако преди това жената я е имала)
  • невъзможност  за забременяване и раждане на деца.

Женските тревоги са свързани с всичко онова, което се очаква след подобна оперативна намеса – преждевременно настъпване на менопауза, промени в либидото, промени в отношението на сексуалния партньор, невъзможност за справяне с обичайните физически и професионални натоварвания.

За настъпването на преждевременна менопауза не може да се говори, ако е останала дори частица от единия яйчник. Когато при операцията и двата яйчника не са премахнати изцяло (и ако яйчниковата тъкан функционира нормално) едно от основните опасения – това за преждевременно остаряване след премахване на матката – отпада. Яйчниците, а не матката са органът, който поддържа усещането за младост при жената.

Жени, претърпели оперативно отстраняване на матката, често се измъчват от съмнения относно своята сексуална пълноценност. Важно е да се разбере, че тази операция не води до промени в сексуалността, тъй като влагалището запазва своята дължина, а останалите ерогенни зони са извън обсега на оперативната намеса. Около месец след операцията жената може да поднови обичайния си полов живот.

Друг въпрос, който понякога буди недоумение, е какво остава на мястото на отстранената матка. Както е известно, природата не търпи празно пространство. Мястото на матката в малкия таз се заема от червата.

Възстановяването на добра физическа кондиция протича индивидуално, но до три месеца след подобна операция повечето жени са в състояние да работят, спортуват и живеят пълноценно.

Хистеректомията не бива да се възприема като загуба на женственост или крачка към старостта. Това, уви, са неизбежни процеси и те настъпват – но не с операцията, а с времето.

Слагайки край на оплакванията, които са пречели на пълноценния живот,  хистеректомията се оказва необходимото средство, чрез което неприятностите остават в миналото.

Споделете този пост

Close Menu