Ваксина срещу рак на маточната шийка: пет ДА и пет НЕ

ДА!     Човечеството най-сетне разполага с ваксина, която предпазва от рак. Двадесет и първият век едва започва, но има изгледи тази ваксина да остане  в историята като медицинското откритие на ХХІ век.

НЕ!     Ваксината, която предпазва от рак на маточната шийка, не е коренно различна от другите ваксини. Тя не е някаква специална ваксина срещу рак, а ваксина срещу вирус. Този вирус понякога предизвиква рак на маточната шийка.

ДА!     Ваксината създава в организма мощен и продължителен имунитет срещу поне два типа на вируса, широко известен със съкращението НРV. Типовете НРV, срещу които е насочена ваксината, са причина за поне 70% от случаите с рак на маточната шийка. Около 80% от полово активните жени са имали случай да влязат в контакт с тези вируси. След ваксинация, жените до края на живота си са защитени от типовете НРV, срещу които е насочена ваксината.

НЕ!     Ваксината срещу НРV не е лечебна ваксина. Тя не атакува вируси, които вече са проникнали в  организма, т.е. не лекува от вирусна инфекция и нейните последици. Тя е профилактична ваксина – създава имунитет само в отсъствие на вирусите, срещу които е насочена.

ДА!     Можем да се ваксинираме независимо от възрастта си. Ваксината създава достатъчно мощен и продължителен имунитет както при момиченца на 10 години, така и при жени над 50 години. Ваксината срещу НРV потвърждава максимата „Възрастта не е порок”.

НЕ!     Не бива да бързаме да се ваксинираме, ако в момента имаме болестни изменения на маточната шийка. Може да се наложи най-напред да излекуваме заболяването. Лекарят ще ни даде съвет на какво лечение да се подложим и колко да изчакаме преди ваксинацията.

ДА!     Както всички съвременни профилактични ваксини, ваксината срещу НРV е безвредна за здравия човек. Тя е напълно лишена от генетичен материал (ДНК) на вируса. Абсолютно невъзможно е ваксината да предизвика зараза с НРV.

НЕ!     Не взимайте решение да ваксинирате себе си или своето дете сами, без лекарска консултация! Съществуват заболявания и състояния, които нямат нищо общо нито с рак, нито с НРV, но които могат да превърнат която и да било ваксинация в неприемлив риск.

ДА!     Имаме всички основания да вярваме, че ваксината срещу НРV ще помогне на човечеството завинаги да забрави какво е това рак на маточната шийка.

НЕ!     Ракът на маточната шийка няма да изчезне, ако разчитаме само на ваксината. Дори ако всички жени на света се ваксинират срещу НРV, ракът на маточната шийка ще продължи да взима жертви, ако жените не ходят редовно на профилактични прегледи.

Споделете този пост

Close Menu